0

Geen producten in je winkelmand.

Prinsjesdag: een overzicht van de maatregelen

Gepubliceerd op door Robin Schoenaker

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de fiscale plannen voor het komende jaar aangekondigd. In dit artikel zetten we de maatregelen op het gebied van de bijtelling, BPM en het vennootschapsbelastingtarief voor je op een rij.

Het kabinet blijft inzetten op elektrisch rijden en wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s blijft volgend jaar 4%. Dit verlaagde bijtellingspercentage voor nieuwe volledig elektrische auto’s geldt tot € 50.000 van de catalogusprijs. Daarboven geldt het percentage van 22%.

Netto bijtelling voor auto’s
De bijtelling voor andere personen- en bestelauto’s jonger dan 15 jaar blijft 22% van de catalogusprijs, als deze een datum eerste toelating hebben vanaf 2017. Tot en met 2016 gold 25% als standaardbijtelling. De verlaging van de tarieven van de loon- en inkomstenbelasting (in ruil voor verhoging van de btw-tarieven) zorgt effectief wel voor een lagere netto bijtelling dan daarvoor.

 

Veranderingen BPM
De vrijstelling van BPM voor auto’s met een nul-emissie van CO2 blijft. Voor andere personenauto’s worden de tarieftabellen per 1 januari 2019 nog niet bijgesteld naar de nieuwe WLTP-test. Daarvoor zijn nu nog te weinig praktijkgegevens bekend. Een wetsvoorstel voor deze BPM-wijziging wordt op een later moment verwacht. Vanaf 2020 stopt de teruggaafregeling voor taxi’s in de BPM.

Vennootschapsbelastingtarief
Per 1 januari 2019 blijft de eerste schijf in de vennootschapsbelasting € 200.000. De tarieven in de vennootschapsbelasting worden in drie jaar afgebouwd, waardoor in 2021 het tarief voor de eerste schijf 16% bedraagt en voor de tweede schijf 22,25%. In 2019 bedragen deze tarieven 19% en 24,3%. De energie-aftrek daalt per 2019 van 54,5% naar 45%.

 

Lees ook: Wat zijn de fiscale voordelen van elektrisch rijden?