0

Geen producten in je winkelmand.

Nieuwe Audi A1 bijna in de showroom!

Gepubliceerd op door Robin Schoenaker

Het is alweer 8 jaar geleden dat Audi voor het eerst met de Audi A1 op de markt kwam. Enkele maanden geleden heeft Audi het nieuwste model gepresenteerd en ondertussen duurt het nog maar enkele dagen voordat hij te bewonderen is in de showroom. Tijd om voor u de meest belangrijke info nog even op een rijtje te zetten.

 

Prijs

Allereerst kijken we nog even terug naar de prijs. Wat kost de Audi A1 ook al weer en in welke uitvoeringen is hij leverbaar?

Vooralsnog is de A1 alleen leverbaar met de 116 pk sterke 1.0 TSI-benzinemotor (30 TFSI). Een handgeschakelde zesbak wordt standaard voor € 25.995 geleverd, de zeventrapsautomaat is optioneel. Voor de jaarswisseling plaatst Audi de 1.0 driecilinder met 95 pk (25 TFSI) onder de 30 TFSI in de prijslijst. De prijzen van die basismotor worden op een later moment gecommuniceerd. Naast de basisuitrusting levert Audi de A1 Sportback optioneel met een Advanced- of S line-exterieur.

Speciaal voor Nederland komt Audi met de A1 Epic. Cruisecontrol, het connectivity-pakket, 17-inch lichtmetaal en parkeersensoren achter vinden standaard hun weg na een minimale investering van € 29.695. Ook de A1 Edition One is geprijsd. Als basis is de A1 S line gepakt, die vervolgens werd aangevuld met onder andere lichtmetalen 18-inchwielen, ledkoplampen en zwarte details in exterieur en interieur. De Edition One heeft een prijskaartje van minimaal € 36.895. Naast de 95 pk sterke instapper voegt Audi later ook een 1,5-liter viercilinder met 150 pk en 2.0 met 200 pk aan het gamma toe. De levering van de eerste modellen start medio november.

 

Wat is er allemaal veranderd aan de nieuwe Audi A1.

Wat als eerst opvalt wanneer je naar de A1 kijkt zijn de veranderingen aan de buitenkant. De nieuwe Audi A1 oogt een stuk sportiever dan het oude model. Dit komt mede door de elementen die zijn toegevoegd aan de auto zoals de drie gleuven boven de grill en de lampen aan de achterzijde van de auto die net wat strakker ogen dan ze voorheen deden.

Aan het interieur is het eerst wat opvalt het standaarddisplay van 8,8-inch. Deze is in vergelijking met het oude scherm, wat 6,5-inch groot was, flink groter geworden. Het is trouwens mogelijk om dit scherm te upgraden naar 10,1-inch. Daarnaast heeft ook de bagageruimte van de nieuwe A1 een upgrade gehad. Deze is namelijk met 65 liter gegroeid. Wanneer je hier ook nog de achterbank bij openklapt kom in totaal op 1.090 liter aan ruimte, in vergelijking met de 920 liter die je in de oude A1 aan ruimte had is dit een flinke upgrade.

Als laatst komt de techniek nog aan bod. Waar bij de oude A1 keuze was tussen diesel- en benzinemotoren, wordt de nieuwe A1 alleen nog maar geleverd met benzinemotoren. Het gaat hier om TFSI-motoren met een motorinhoud van 1.0 tot en met 1.5 liter. Daarnaast komt de nieuwe A1 met de keuze uit drie onderstelconfiguraties, namelijk: basis, sport en sport met instelbare schokdempers. Alle versies beschikken over een elektromechanische stuurinrichting. Deze zorgt voor optimale stabiliteit in rechte lijn en een veilig, neutraal bochtgedrag. Met het optionele Audi drive select heeft de bestuurder keuze uit vier rijprogramma’s: auto, dynamic, efficiency en het zelf te configureren individual. Op basis van de gekozen instelling worden onder meer de gevoeligheid van de besturing, de respons op het gaspedaal en de afstemming van onderstel en assistentiesystemen aangepast

 

Veiligheid

Voor veel personen toch één van de meest belangrijke aspecten die aan bod komen bij het kopen van een nieuwe auto, de veiligheid. Audi speelt hier op in door de nieuwste assistentiesystemen toe te voegen aan het nieuwe model. Standaard komt de nieuwe A1 met Lane Departure Warning (LDW) en Pre Safe Front (PSF). LDW zorgt ervoor dat de auto ingrijpt wanneer de bestuurder de rijbaan ongemerkt dreigt te verlaten, en de PSF herkent mogelijke gevaarlijke situaties voor de auto. In het uiterste geval is dit systeem zelfs in staat om een autonome noodstop te maken. Tevens zorgt de A1 er door de Adaptive Cruise Control voor dat er een veilige afstand wordt bewaard ten opzichte van voorgangers. Tenslotte komt de A1 ook met achteruitrijcamera en Park Assist om het leven van de bestuurder wat gemakkelijker te maken.