0

Geen producten in je winkelmand.

Het verschil tussen Financial lease en Private lease

Gepubliceerd op door Robin Schoenaker

Wanneer men een nieuwe auto wilt aanschaffen, overwegen steeds meer mensen om een auto te leasen. Je rijdt dan voor een vast bedrag per maand in een splinternieuwe auto naar keuze en hoeft zelf enkel de benzine te regelen. Er zijn echter meerdere leasevormen. In dit blog artikel leggen we het verschil tussen Financial Lease en Private Lease bij Zijm uit.

Wat is private lease?

Bij private lease word je geen eigenaar van de auto, maar sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Met dit contract rij jij in een splinternieuwe auto voor een vast maandbedrag. Je hoeft hierdoor geen grote aanbetaling te doen en betaalt geen belasting en verzekering. Het enige dat je zelf regelt is de brandstof.

 

Met private lease bij Zijm:

 

  • Betaal je een vast maandbedrag per maand;
  • Rij je in een gloednieuwe auto die je zelf samenstelt;
  • Kun je het leasecontract kosteloos en vroegtijdig beëindigen als je niet meer aan de verplichting kunt voldoen;

Lees hier meer over de voordelen van private lease.

 

Wat is financial lease?

Het grootste verschil met private lease, is dat je bij financial lease wél eigenaar wordt van de auto. Financial Lease is ontwikkeld voor de ondernemer die helderheid en zekerheid wil.

 

Met Financial Lease bij Zijm:

 

  • Ben je eigenaar van de auto;
  • Betaal je een vast maandbedrag per maand;
  • Zijn de rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar;
  • Ben je voordeliger uit door de aflossingsvrije ‘slottermijn’ in je financiering. Dit scheelt enorm in maandlasten.

 

Bij financial lease bepaal jij de looptijd en hoogte van een eventuele aanbetaling en de slottermijn. Wanneer het financiële plaatje naar wens is, kan de financiering vrijblijvend aangevraagd worden. De slottermijn los je aan het einde van je financiering af en dan is de lease auto 100% jouw eigendom.

BKR-registratie

Wanneer je als consument een leasecontract afsluit, wordt dit vrijwel altijd geregistreerd door de Stichting BKR. Bij private lease valt dit onder de afkorting OA (Operational Autolease) en bij financial lease onder de afkorting AK (Aflopende Kredietovereenkomst). Bij private lease wordt slechts 65% van het bedrag geregistreerd, omdat een deel van het maandbedrag is bedoeld om de servicekosten te dekken. Bij financial lease wordt het volledige leasebedrag geregistreerd als krediet.

Schadevrije jaren

Dit is een van de veelgestelde vragen, want wat gebeurt er met je schadevrije jaren als je gaat leasen? Wanneer een autoverzekering op jouw naam staat, bouw je schadevrije jaren op. Bij private lease sluit je echter niet zelf een autoverzekering af. Dit doet de leasemaatschappij. De verzekering staat dan ook – net als de auto – op naam van de leasemaatschappij.

Bij Private Lease Zijm hoef je echter geen schadevrije jaren te hebben. Onze prijzen zijn altijd vast en transparant. Aan het einde van het leasecontract kun je wel een leaseverklaring aanvragen. Mocht je zelf een autoverzekering willen aanvragen, bepaalt de nieuwe verzekeraar op basis van de leaseverklaring hoeveel schadevrije jaren je krijgt bij jouw nieuwe verzekering.

Bij financial lease is dit niet van toepassing. Je regelt dan in de meeste gevallen zelf de verzekering. De nieuwe verzekering staat dan ook op jouw naam, daarom neem je jouw opgebouwde schadevrije jaren gewoon mee.

Het verschil tussen financial lease en private lease

Bij beide leasevormen rij je in een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. Je hoeft dus geen grote uitgave in een keer te voldoen. Het grote verschil tussen de twee is dat financial lease bedoeld is voor de zakelijke markt, terwijl private lease juist ideaal is voor particulieren.

Het tweede verschil is dat je bij financial lease eigenaar wordt van de auto. Dit zorgt ervoor dat de maandelijkse kosten voor financial lease over het algemeen hoger zijn dan bij private lease. Tevens ben je omdat je economisch eigenaar bent van de auto, zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering, wegenbelasting etc.

Financial lease is voordelig voor startende ondernemers omdat zij een auto leasen zonder dat het ze liquide middelen kost. Daarnaast zorgt het voor diverse fiscale voordelen, zoals terugvordering van BTW. Voor consumenten is het veel aantrekkelijker om te kiezen voor private lease.

Wil je meer informatie over het verschil tussen financial lease en private lease?

Neem contact met ons op ›