Bedrijfswagens
Zijm Nieuws 5 tips voor elektrisch rijden in Europa

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Elektrisch rijden / 19 mei 2020

5 tips voor elektrisch rijden in Europa

Met deze slimme tips kun je ook ontspannen en onbezorgd lange, elektrische ritten rijden in Europa.n – zonder dat je bang hoeft te zijn dat je zonder stroom komt te staan.

  De kinderen naar school brengen, boodschappen doen, het woon-werkverkeer. Dagelijkse ritten lukken makkelijk met een elektrische auto. Maar elektrisch rijden in Europa en er dus mee op vakantie? Dat zorgt bij sommigen voor angst. Die angst is vaak ongegrond. Met deze slimme tips kun je ook ontspannen en onbezorgd lange, elektrische ritten rijden in Europa – zonder dat je bang hoeft te zijn dat je zonder stroom komt te staan.

  1: Goed plannen

  Op vakantie met een elektrische auto vergt vooraf iets meer nadenkwerk dan met een brandstofauto. Het belangrijkste om op te letten, is de actieradius van je auto en het laadnetwerk onderweg. Een overzicht van alle laadpalen is onmisbaar. Dit krijg je eenvoudig met diverse apps, zoals Chargemap of Plugsurfing. Houd er rekening mee dat laadpalen in het hoogseizoen vaak bezet kunnen zijn. Een oplossing daarvoor is een aparte 220v-kabel mee te nemen. Zo kun je de auto via het stopcontact opladen. Dit duurt langer dan bij een laadpaal. Daarmee is het dus vooral een optie als je bijvoorbeeld door een overnachting een nacht de tijd hebt om de auto op te laden. Houd hier vooraf rekening mee.

  2: Liever naar het noorden dan naar het zuiden

  Hoe noordelijker je komt, des te beter het laadnetwerk is voor elektrische auto’s. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland hun netwerk het beste voor elkaar. Beide landen hebben als doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Zwitserland heeft onlangs 200 nieuwe laadstations geplaatst op de 1.600 kilometer lange Grand Tour, zodat deze toeristische route nu ook geschikt is voor elektrische auto’s. Maar ook Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. In zuidelijke landen zoals Italië of Spanje zijn ze nog niet 100% ingesteld op elektrisch rijden.

  3: Goed voorbereid op weg

  Voor het opladen van jouw elektrische auto heb je een laadpas nodig. Welke dat is, hangt van je provider af. Voor sommige netwerken moet je je eerst aanmelden. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) is het belangrijk om goed te controleren in welke landen je de pas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van laadpunten. Verder kun je online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) je maximaal kunt laden.

  4: Plan laadstops in

  Het meest handig voor het opladen van een elektrische auto, zijn de snellaadstations onderweg. Tijdens een korte pauze tank je zelf ook even bij: je eet even wat, of bezoekt een bezienswaardigheid, waarna je met een volle accu de reis hervat. Snellaadstations heb je echter niet overal. De gemiddelde laadtijd bij een openbaar laadstation met wisselstroom is aanzienlijk langer. Het is dus handig om de laadstops in je planning mee te nemen. Het kan zijn dat je vaker moet laden dan dat je thuis gewend bent. Je bagage, rijstijl en het gebruik van een airco of verwarming hebben allemaal invloed op je actieradius. Heb je een laadpaal gevonden, maar doet ‘ie het niet? Neem dan contact op met het telefoonnummer op de paal. Vaak kan het bedrijf op afstand het laden weer aanzetten.

  5: De weg als bestemming

  Via A Better Routeplanner plan je eenvoudig een route, rekening houdend met jouw type auto en de laadpunten onderweg. Maar je wilt ook wat leuks te doen hebben terwijl je auto weer op volle kracht komt, toch? Kies het laadstation daarom niet alleen op basis van laadcapaciteit of stekkersoort, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdek je plekken waar je anders gewoon voorbij gereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Met een elektrische auto door Europa begint je vakantie al tijdens de heenreis!

  Kortom, elektrisch rijden in Europa kan, maar je moet je wel heel goed voorbereiden en plannen. Deze vijf tips helpen je hier hopelijk bij!

  Altijd het laatste nieuws ontvangen over elektrisch rijden?

  Meer weten over elektrisch rijden?

  Wil je meer weten over elektrisch rijden? Bijvoorbeeld over de actieradius van elektrische auto’s, een elektrische auto private leasen of over de elektrische (toekomst)modellen van Zijm? Op deze pagina hebben wij alles samengevat met betrekking tot elektrisch rijden bij Zijm. Neem een kijkje en leer (en lees) meer over elektrisch rijden!