Bedrijfswagens
Zijm Bijtelling berekenen.

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Bijtelling berekenen.

Hoeveel kost mijn leaseauto mij privé?

 

Bijtelling blijft een hot topic voor zakelijke rijders die ook privé gebruik maken van hun auto. Zeker aangezien de regels, voorwaarden en bijtellingspercentages eens in de zoveel tijd veranderen. Die wijzigingen zorgen ieder jaar voor een ander kostenplaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe regels voor de bijtelling in 2018? Zijm praat je bij.

 

 

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Voor de bijtelling van 2018 zijn er 2 mogelijkheden: 4% of 22% bijtelling. De 4% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s zoals de Volkswagen e-Golf. Bij leaseauto’s met meer dan 0g/km CO2-uitstoot geldt sinds 2017 nog 1 bijtellingspercentage van 22%. Overigens telt de 22% alleen bij auto’s met een datum tenaamstelling (deel 1B) vanaf 1 januari 2017.

Wat is mijn bijtelling? Bereken het snel en eenvoudig met de bijtellingscalculator.

Wie betaalt bijtelling, en wie de auto?

Als je een lease-auto uitzoekt is het wel zo fijn om te weten wie nu wat betaalt en hoeveel je nu precies zelf gaat betalen. Over het algemeen betaalt je werkgever de auto omdat je die nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Een bedrijf kan een auto kopen (waarna hij aan een berijder ter beschikking wordt gesteld) maar een bedrijf kan een auto ook leasen (om zo maandelijkse kosten te hebben, en geen grote uitgave te hoeven doen die op de balans drukt).

Werkgevers betalen de auto.

In veel gevallen koopt een bedrijf de auto’s niet in één keer maar kiest men voor leasing. Een leasemaatschappij rekent uit wat een auto per maand kost en dat resulteert in een leaseprijs per maand. In sommige gevallen betaal je zelf een eigen bijdrage, immers gebruik je de auto ook privé. Dat is afhankelijk van de afspraken met je werkgever. Indien je een eigen bijdrage betaalt aan de auto zelf, dan wordt die verrekend door de belastingdienst waardoor je bijtelling lager uitvalt.

NOTE: Ondertussen is onderstaande artikel even geleden verschenen en zijn de percentages verandert. Weten wat de plannen tot 2020 zijn? Lees dan hier verder…

Werknemers (berijders) betalen de bijtelling.

Naast de leasekosten (kosten van de auto zelf) betaal je als berijder belasting genaamd bijtelling. Bijtelling is rechtstreeks gerelateerd aan de prijs van de auto en de grammen CO2-uitstoot die de specifieke auto levert. Het heeft dus niks te maken met een groen A- of B-label. Dat zijn milieulabels die voor veel meer producten in Nederland worden afgegeven (lees ook ons artikel over milieulabels). Het aantal grammen CO2-uitstoot zorgt voor een aantal bijtellingscategorieën variërend van 0% bijtelling tot maximaal 25% bijtelling.

Fiscale bijtelling 2018 berekenen.

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  • Fiscale waarde van je auto
  • Bijtellingspercentage van de auto
  • Gehanteerde belastingschijf inkomstenbelasting

Ga naar zakelijk lease

De rekensom

De autoprijs is het bedrag waarover die bijtelling wordt berekend. Heb je dus een auto van 20.000 euro die veel uitstoot en dus binnen de 25% bijtellingscategorie valt, dan wordt 25% van die 20.000 euro bijgeteld; 5000 euro. Verdien je bijvoorbeeld 30.000 euro per jaar, dan komt daar 5000 euro bij. Over het totaal – dus 35.000 euro – betaal je loonbelasting.

De autoprijs betreft de catalogusprijs (dus niet de rijklaar-prijs) van de auto. Door onderstaande formulier in te vullen kun je de calculator downloaden (excelbestand) en daarin wordt uitgelegd hoe je de catalogusprijs kunt berekenen.

NOTE: Ondertussen is onderstaande artikel even geleden verschenen en zijn de percentages verandert. Weten wat de plannen tot 2020 zijn? Lees dan hier verder…

 

Bijtellingskorting.

Modeluitvoeringen met een tenaamstelling (deel 1B) van voor 2017 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en berekenen we opnieuw je maandelijkse bijtelling.

 

Heeft u vragen? Kom dan gerust langs bij een van onze vestigingen.

 

Mail mij voor een afspraak!

Advies op maat?

Als accountmanager bij Zijm Zakelijk help ik u graag bij uw mobiliteitsvraagstuk. Dat betekent dat we top-to-bottom bekijken welke oplossing het beste bij uw bedrijf en situatie past.

Is koop aantrekkelijk? Of leasing? Wilt u zelf onderhoud regelen of doen wij dat voor u? En welk personeel heeft u dat een zakelijke auto rijdt? Of u nu wagenparkbeheerder bent, directeur van een MKB of ZZP’er.