Bedrijfswagens
Home Nieuws Wel of geen bijtelling op accessoires auto? Wij geven antwoord!
 • Geen producten in je winkelmand.

Image

Bijtelling / 15 juli 2021

Wel of geen bijtelling op accessoires auto? Wij geven antwoord!

  Yes! Je mag vanuit je werkgever een auto van de zaak kiezen. Je hebt een mooie auto gezien, maar je mist net nog wat opties. Je wilt je auto ‘opleuken’ met accessoires. Maar zit er nou wel of geen bijtelling op accessoires auto?

  Denk hierbij aan andere wielen/velgen, een trekhaak, fietsendrager of (extra) zwarte accenten (mocht je kiezen om voor een zwarte Audi rijden). Betaal je hier dan bijtelling voor? Wij geven het antwoord!

  Wel of geen bijtelling op accessoires auto?

  De bijtelling van de auto wordt altijd berekend over de cataloguswaarde (ook wel fiscale waarde genoemd) van de auto. Accessoires die standaard op een auto af fabriek zijn uitgerust, tellen dus wél mee in de bijtelling.

  Accessoires die niet standaard af-fabriek zijn geleverd, die je dus later zelf hebt gekozen, tellen niet mee in de bijtelling. Deze accessoires zijn onderdelen van een bedrijfsmiddel dat je tot het ondernemingsvermogen hebt gerekend. Deze kosten zijn aftrekbaar als zakelijke kosten.

  Let wel op: doordat er (extra) accessoires worden toegevoegd, wordt de auto natuurlijk duurder in aanschaf voor je werkgever. Vraag daarom goed na wat het budget is waarvoor je een auto ‘uit mag zoeken’.

  Lagere fiscale waarde betekent lagere bijtelling

  Zakelijke rijders die ook privé gebruik maken van de auto zijn uiteindelijk vaak goedkoper uit met zogenoemde dealeropties dan met fabrieksopties. Fabrieksopties verhogen namelijk de fiscale waarde van een auto, terwijl dealeropties gezien worden als accessoires. Deze accessoires tellen voor de belastingdienst niet mee bij het bepalen van de bijtelling.

  Dealeropties verhogen dus wel de aankoopprijs, maar niet de fiscale waarde waarover de bijtelling berekend wordt. Zo kun je met € 3.000 aan dealeropties (accessoires) elke maand ruim € 20 aan bijtelling besparen ten opzichte van hetzelfde bedrag aan fabrieksopties. In 4 jaar tijd bespaar je daarmee zo’n € 1.000.

  BPM besparen met accessoires vanuit de dealer

  Ben je liefhebber van lichtmetalen wielen en brede banden? In sommige gevallen loont het om deze bij de dealer te bestellen in plaats van af-fabriek. Bredere banden kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de theoretische CO2-uitstoot waarop de hoogte van aanschafbelasting (BPM) gebaseerd is. Door deze wielen achteraf te laten monteren kun je soms dus ook geld besparen.

  Accessoires monteren op een occasion

  Heb je een mooie occasion gezien maar ontbreekt er nog iets? Deze kunnen vaak later aangepast/toegevoegd worden. Veel onderdelen die nieuw als dealeroptie werden verkocht kunnen nog steeds geleverd worden en ook op een gebruikte auto gemonteerd worden.

  Hoe zat het ook alweer: de bijtelling?

  Je betaalt bijtelling voor een auto van de zaak als je ervoor kiest om de auto ook onbeperkt privé te gebruiken. Het reguliere bijtellingspercentage is 22%. Ook voor 2021 geldt dit percentage voor alle zakelijke lease auto’s die CO2 uitstoten.

  Voor elektrische auto’s is de bijtelling net iets anders. De bijtelling voor elektrische, zakelijke, auto’s wordt de komende jaren opgebouwd tot 22%. Dit gebeurt geleidelijk, verspreid over verschillende jaren. Hieronder vind je een overzicht van alle komende bijtellingspercentages vanaf 2021 tot en met 2026, met bijbehorende catalogusprijzen.

  JaarBijtellingspercentageTot een catalogusprijs van
  20208%€ 40.000
  202112%€ 40.000
  202216%€ 40.000
  202316%€ 40.000
  202416%€ 40.000
  202517%€ 40.000
  202622%Volledige catalogusprijs

  Maar ik gebruik de zakelijke (lease)auto niet privé, wat dan?

  Rijd je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet dit wel kunnen aantonen via een kilometerregistratie.

  Benieuwd naar de mogelijkheden?

  Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies

  Tips bijtelling auto van de zaak

  • Wil je een nieuwe zakelijke auto aanschaffen? Laat de accessoires ná registratie van het kenteken inbouwen, de bijtelling is dan lager!
  • Rijd je minder dan 500 privékilometers met de auto van de zaak? Houd dan een sluitende kilometerregistratie bij. Als deze kilometerregistratie volledig en sluitend is, hoef je namelijk geen bijtelling toe te betalen.
  • Let erop dat je de grens van 500 kilometer niet nét op het einde van het jaar overschrijdt. Overschreed je op 29 december 2020 500 kilometer, dan is de bijtelling voor het hele jaar van toepassing.

   Bijtelling op elektrische occasions

   Een vraag die vaak gesteld wordt, is: Is het aanschaffen van een elektrische occasion gunstiger dan het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto? Doordat de elektrische auto’s al een aantal jaar populair zijn onder auto gebruikers, verschijnen er steeds meer elektrische occasions op de markt. Niet gek dus dat deze vraag naar voren komt.

   In dit artikel lees je meer over de bijtelling op elektrische occasions en de mogelijke verschillen in bijtelling ten opzichte van een nieuwe elektrische auto.