Bedrijfswagens
Home Nieuws Elektrisch rijden en veiligheid: hoe zit het?
 • Geen producten in je winkelmand.

Image

Elektrisch rijden / 22 juni 2021

Elektrisch rijden en veiligheid: hoe zit het?

  Elektrisch rijden is voor veel mensen nieuw, maar voor velen is het niet meer weg te denken van de Nederlandse wegen. Een vraag die bij elektrisch rijden komt kijken is in hoeverre een elektrische auto veilig is. Wij nemen je mee in de wereld van elektrisch rijden en veiligheid.

  Elektrisch rijden en veiligheid: hoe zit het?

  Augmented Reality Head-up Display

  De meeste elektrische modellen hebben een Augmented Reality Head-up-display. Denk aan de ŠKODA ENYAQ, de Audi Q4 e-tron en de Volkswagen ID.3 en Volkswagen ID.4. Met het Augmented Reality Head-up-display hoef je je ogen niet meer van de weg te houden. Al je rij-informatie wordt op je voorruit geprojecteerd. Handig en veilig.

  Invloed van banden op de veiligheid

  Je vraagt je misschien af of de banden impact hebben op elektrisch rijden en de veiligheid. In principe heb je geen andere banden nodig voor een elektrische auto, zolang deze de goede maat zijn, de juiste specificaties en genoeg draagvermogen hebben. Banden hebben dus geen impact op de veiligheid, wel kun je kiezen voor banden die speciaal zijn ontworpen voor elektrische auto’s als je zo zuinig mogelijk wilt rijden.

  Brandveiligheid

  De elektrische auto heeft een accu en een hoop elektronica aan boord. Tijdens het opladen of gebruik kan er veel warmte vrij komen. Dit is geen probleem, want de techniek is ontworpen om deze hoge temperaturen te weerstaan. Autobranden komen niet vaker voor bij een elektrische auto dan een auto met een verbrandingsmotor. Fabrikanten besteden veel aandacht aan de brandveiligheid en hebben protocollen klaarliggen als er eventueel een incident plaatsvindt.

  Elektriciteit in combinatie met water

  Je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke risico’s met elektriciteit. Net als bij een auto met een verbrandingsmotor zijn de accu en elektronica heel goed beschermd tegen vocht. Zo rijd je gerust met je elektrische auto door de wasstraat. Daarnaast kun jij je elektrische auto veilig opladen als het met bakken uit de lucht komt. De laadstekker is namelijk op de aansluiting van de auto vergrendeld, zelfs als de stekker nat is geworden door de regen, loop je geen gevaar. Komt het toch voor dat er vocht in de verbinding zit? Dan wordt er niet geladen. Wel zo veilig.

   

  Heb jij meer vragen over de veiligheid van een elektrische auto?

  Voertuigveiligheid

  Het is wettelijk verlicht dat alle nieuwe automodellen die op de markt komen, bepaalde veiligheid testen ondergaan. In de wetgeving staat dat nieuwe auto’s moeten voldoen aan een wettelijke norm van veiligheid. De meeste nieuwe elektrische auto’s worden net zoals brandstofauto’s getest door middel van botsproeven van EuroNCAP. Uit deze testen is naar voren gekomen dat elektrische auto’s met 4 en 5 sterren vergelijkbare goede resultaten behalen als brandstofauto’s. Je kunt dus verwachten dat een elektrische auto net zo een hoge veiligheidsstandaard heeft.

   

  Tractietest

  De tractietest heeft bewezen dat de nieuwe elektrische voorwielaandrijving en de modernste ondersteltechnologieën zorgen voor een optimale tractie en dynamiek in veel rijomstandigheden en in allerlei weertypen.

  Temperatuurtest

  Het thermisch management zorgt ervoor dat de accu in veel situaties – van een koude start in de winter tot een snelle Autobahnrit in de zomervakantie – in het optimale werkingsgebied van 25° tot 35° Celsius blijft.

  Accutest

  De celmodules van de Audi e-tron zijn over een breed temperatuurbereik en bij veel laadniveaus in staat om continu af te geven en op te nemen, ontelbare keren achter elkaar. De celsamenstelling garandeert dat ze uitzonderlijke temperaturen en zware belasting beter aankunnen dan conventionele accucellen.