Bedrijfswagens
Home Nieuws Hoelang kan je rijden met een elektrische auto? Alles over de actieradius van elektrische auto’s

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Elektrisch rijden / 10 april 2020

Hoelang kan je rijden met een elektrische auto? Alles over de actieradius van elektrische auto’s

Als je een elektrische auto wilt kopen, is het goed om te letten op de actieradius. De actieradius van elektrische auto’s wordt vaak vermeld bij de specificaties van de auto. Maar wat is een actieradius nou precies? Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto? En hoe vergroot ik de actieradius van een elektrische auto? In dit blogartikel kom je meer te weten over de actieradius van elektrische auto’s.

  Als je een elektrische auto wilt kopen, is het goed om te letten op de actieradius. De actieradius van elektrische auto’s wordt vaak vermeld bij de specificaties van de auto. Maar wat is een actieradius nou precies? Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto? En hoe vergroot ik de actieradius van een elektrische auto? In dit blogartikel geven we je antwoord op deze vragen en kom je meer te weten over de actieradius van elektrische auto’s.

   

  Wat is de actieradius?

  De actieradius is de afstand die je kunt rijden op één acculading, zonder tussentijds te laden. Je kunt het vergelijken met de afstand die een brandstofauto haalt op een volle tank benzine of diesel. Er is één heel belangrijk verschil: opladen duurt langer dan tanken.

  Het vermogen van het accupakket en het verbruik bepalen hoe ver je met een elektrische auto kunt rijden. Net als bij een brandstofauto verbruikt een grote, zware auto meer dan een kleine auto.

  De capaciteit van de accu

  De accu van een elektrische auto is de drijvende kracht. De ontwikkelingen van accu’s gaan hard. Slimme oplossingen en vernieuwende technieken verlagen de kosten, verbeteren de prestaties en maken de accu lichter. Zo wordt elektrisch rijden steeds beter toegankelijk voor iedereen. Een elektrische auto kan voorzien zijn van meerdere accu’s – wat een positieve impact heeft op de actieradius.

  De actieradius van een elektrische auto, uitgedrukt in het aantal te rijden kilometers op een volle batterij/accu, hangt ten eerste sterk af van de capaciteit van de accu(‘s). Waar het bij brandstofauto’s om het aantal verbruikte liters gaat, spreken we bij elektrische auto’s over het aantal kilowattuur (kWh). Hiermee wordt bedoeld hoeveel stroom de accu kan ‘meenemen’. Algemeen wordt er geschreven dat je op één kWh aan elektriciteit ongeveer 5 kilometer elektrisch rijdt. Dit geldt bij gunstige omstandigheden: bij een aangename temperatuur tussen de 15 en 20 graden en het liefst windstil. Met een auto van 60 kW kun je dus naar verwachting 60 x 5 = 300 km elektrisch rijden zonder tussentijds opladen.

  Interesse in elektrisch rijden?

  Elektrisch rijden 2020

   

  Op dit moment is de meest gebruikte accu voor elektrische auto’s een loodaccu. Hoewel deze accu relatief goedkoop is, zijn er betere alternatieven die minder wegen en betere prestaties leveren. Daarom kiezen wij bij Zijm voor de Lithium-ion accu. Deze lichte batterij zorgt ervoor dat je e-Golf of e-up! Relatief lange afstanden kan afleggen op één lading. Ook is deze accu minder gevoelig voor temperatuurwisselingen, zodat je het maximale uit een opgeladen accu kunt halen.

  Accu’s van de toekomst.

  Ook de accu’s van de toekomstige elektrische modellen van Volkswagen, zoals de ID.3 en ID.4, zijn Lithium-ion accu’s. Het grote verschil is de locatie van de accu’s in de auto. In plaats van onder de motorkap, zitten ze namelijk verwerkt in de vloer. De ruimte die je daarmee bespaart, geeft plek voor extra accu’s. Dit heeft positieve impact op je actieradius.

   

  Hoe lang kun je rijden met een elektrische auto?

  Hoeveel km jij kunt rijden met een volle accu, hangt grotendeels af van jouw rijstijl en energievreters in de auto zoals de verwarming en airconditioning. Hoe efficiënter jij rijdt, hoe meer kilometers je per lading kunt maken.

  Benzine of elektrisch rijden? Kun je meer kilometers rijden met € 10 stroom of € 10 benzine?

  Eerst even wat cijfers op een rij. Stel je rijdt zo’n 15.000 km per jaar, dan kost een benzine auto zo’n € 4000 per jaar (aan brandstof, onderhoud en belasting), terwijl elektrische auto zo’n € 2000 per jaar kost (aan stroom, onderhoud en belasting). Deze prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het type model auto, rijgedrag en andere factoren. Maar met welke auto kom je nu verder?

  Volkswagen Tegenpolen heeft het getest, met een ritje van Amsterdam naar Arnhem. De benzine auto werd voor precies € 10 volgetankt en de elektrische auto werd voor € 10 opgeladen. Met de benzine auto werd 88,4 kilometer gereden, terwijl er met de elektrische auto maar liefst 127,3 kilometer gereden werd.

  Hoe vergroot je de actieradius?

  Jouw rijstijl beïnvloedt de actieradius van je elektrische auto. Rij jij efficiënter, dan kun je ook meer kilometers per volle accu maken. Houd bijvoorbeeld een lagere snelheid aan of laat de auto vaker uitrollen. Zorg er ook voor dat jouw bandenspanning in orde is. Volle banden zijn niet alleen veiliger, maar verminderen ook de weerstand op de weg. Meer weten? Wij zetten 10 tips om je actieradius te vergroten voor je op een rij. Zo heb je nooit meer last van laadstress.

  Actieradius in de winter

  Accu’s presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. In de winter neemt de actieradius van een elektrische auto vaak een behoorlijk stuk af. Dat komt deels doordat de batterijen bij een lage temperatuur minder efficiënt werken. Daarnaast staat in de winter vaak de verwarming in de auto aan. Dit zorgt voor een hoger verbruik.

  10 dingen die jij je afvraagt bij elektrisch rijden

  Wat gebeurt er eigenlijk als ik met een elektrische auto door de wasstraat rijd? Kan ik buiten in de regen opladen bij een openbare laadpaal? Heb ik speciale banden nodig voor een elektrische auto? Zijm maakt elektrisch rijden graag makkelijk voor je. Daarom beantwoorden we hier tien ongebruikelijke vragen over elektrisch rijden.