Bedrijfswagens
Home Nieuws Onderhoud aan een elektrische auto en de onderhoudsgarantie

Wij helpen je graag verder!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Onderhoud aan een elektrische auto

Elektrisch rijden / 11 februari 2021

Onderhoud aan een elektrische auto en de onderhoudsgarantie

  Onderhoud aan een elektrische auto

  Minder onderhoud, minder kosten.

  Service en onderhoud van een elektrische auto zijn duidelijk anders dan bij een auto met een traditionele verbrandingsmotor: ze hebben geen bougies, geen uitlaat en geen versnellingsbak. En een elektrische auto heeft een accu in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud en kosten. Toch blijft regelmatig onderhoud belangrijk. Maar hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig? En zit er garantie op het onderhoud van een elektrische auto? Zo ja, hoeveel?

   

  Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

  Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit een inspectieservice, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto.

  “Minder onderdelen betekent lagere onderhoudskosten.”

  Door het verschil in aandrijving zijn veel onderdelen die je bij een verbrandingsmotor ziet, niet meer nodig bij een elektrische auto. Denk aan motoronderdelen als lucht-, brandstof- en oliefilters, een koelsysteem of bougies. Maar bijvoorbeeld ook slijtagedelen als een uitlaat of koppeling. Omdat elektrische auto’s gebruikmaken van motoren zonder slijtagegevoelige contactpunten, zijn ze praktisch onderhoudsvrij. Daarnaast hebben elektrische auto’s geen versnellingsbak. Kortom: minder onderdelen betekent ook lagere onderhoudskosten. Daarnaast hebben elektrische auto’s geen versnellingsbak. Kortom: minder onderdelen betekent ook lagere onderhoudskosten.

  Let op de accu

  De meeste elektrische auto’s zijn uitgerust met een Lithium-ion accu. Je doet er goed aan de accu voor minimaal 20 procent opgeladen te houden. Je kunt de levensduur van je accu beïnvloeden door je laadgedrag. Zo kun je beter opladen met wisselstroom, bijvoorbeeld uit het stopcontact bij je thuis, dan met gelijkstroom bij een snellaadstation. Zorg dus goed voor je accu, want dit is het duurste onderdeel van de auto.

  Er is nog een ander slijtgevoelig onderdeel dat je met een elektrische auto in de gaten moet houden: de banden. Elektrische auto’s genereren bij het optrekken aanzienlijk meer koppel dan de meeste auto’s. Als je daar regelmatig gebruik van maakt, gaat dat ten koste van je bandenprofiel. Rustig wegrijden loont dus. Bij de aanschaf en het onderhoud van banden moet je rekening houden met de speciale eisen die voor elektrische auto’s gelden.

   

  Lees ook: Onderhoud van elektrische auto’s goedkoper dan brandstofauto’s?

   

  Elektrische auto financieren: een slimme keuze?

  Voor het kopen van een (elektrische) auto is het inzetten van eigen spaargeld nog altijd de slimste keuze. Geld lenen kost namelijk geld. Toch heeft niet iedereen voldoende spaargeld om deze stap te nemen, waardoor een elektrische auto financieren een andere slimme keuze is. Het kopen van een elektrische auto via financiering lijkt namelijk heel erg op private lease, maar kan goedkoper zijn. Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand inclusief o.a. verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Bij een elektrische auto is echter onderhoud al standaard inclusief en wegenbelasting hoef je voor een elektrische auto niet te betalen. Een elektrische auto financieren kan daarom goedkoper uitvallen dan een elektrische auto private leasen. De verzekering voor jouw elektrische auto kunnen wij ook eenvoudig regelen.

  Voor iedere portemonnee een echte Autoverzekering van Zijm

  Veel gestelde vragen

  Het onderhoud van een elektrische auto bestaat uit een inspectieservice en vervanging van de interieurfilter en remvloeistof. Dat is een stuk minder dan bij een brandstofauto. Wel moeten slijtagedelen, zoals remmen, banden en ruitenwissers, regelmatig gecontroleerd en, waar nodig, vervangen worden.

  De APK wordt de eerste keer bij 4 jaar uitgevoerd en vervolgens bij 6 en 8 jaar. Daarna moet de auto elk jaar gekeurd worden.

  Zeker. Naast de standaard fabrieks-, lak- en carroseriegarantie, ontvang je ook nog garantie op de accu. Als de auto altijd volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden, zit er een standaardgarantie van 8 jaar op de lithium-ion hoogvoltaccu. Deze garantie geldt met een kilometerstand tot 160.000 kilometer.

  In de essentie bestaat een elektrische auto uit een elektromotor, omvormer en lader. De omvormer zorgt ervoor dat wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom, waardoor de auto met laadpalen kan worden opgeladen.

  Omdat de productietechnieken van elektrische auto’s nog in ontwikkeling zijn en de productieaantallen laag, kost een elektrische auto nu nog vaak meer dan een vergelijkbare brandstofauto. Dit zal binnen een paar jaar waarschijnlijk niet meer zo zijn. De verbeteringen van de techniek gaan snel en de vraag neemt toe, waardoor een elektrische auto steeds betaalbaarder zal worden.

  Een elektrische auto is over het algemeen zwaarder dan een benzine- of dieselauto en trekt sneller op. De banden kunnen hierdoor sneller slijten dan je van een auto op brandstof gewend bent. Maar uiteindelijk heeft je rijstijl het meeste invloed op de slijtsnelheid.

  Vragen over de garantie en onderhoud van een elektrische auto?