Bedrijfswagens
Home Nieuws Onderhoud van elektrische auto’s goedkoper dan brandstofauto’s?

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Elektrisch rijden / 3 juli 2020

Onderhoud van elektrische auto’s goedkoper dan brandstofauto’s?

Net als een brandstofauto, kan ook een elektrische auto niet zonder onderhoud.. Een groot voordeel is dat een elektrische auto minder onderdelen heeft om te onderhouden. Dit scheelt een hoop scheelt gedoe én kosten.

  Net als een brandstofauto, kan ook een elektrische auto niet zonder onderhoud.. Een groot voordeel is dat een elektrische auto minder onderdelen heeft om te onderhouden. Dit scheelt een hoop scheelt gedoe én kosten. Wist je bijvoorbeeld dat een elektrische auto 35% minder onderhoudskosten heeft dan een brandstofauto? (bron: ANWB). Dit komt omdat elektrische auto’s geen verbrandingsmotor en versnellingsbak hebben. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Wij vertellen jou graag meer over het onderhoud van elektrische auto’s.

  Welk onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

  Een elektrische auto heeft, zoals we hierboven al benoemden, minder bewegende en dus slijtbare onderdelen. De enige onderhoudsbeurt die een elektrische auto nodig heeft, is elke twee jaar of na 30.000 gereden kilometers een inspectie service. Tevens dienende interieurfilter en remvloeistof regelmatig vervangen te worden. Met een elektrische auto neem je afscheid dus van de grote en kleine onderhoudsbeurt!

  Wij adviseren wel om slijtagedelen zoals remmen, ruitenwissers en vooral banden regelmatig te laten controleren. Banden vormen namelijk de enige uitzondering waarbij een elektrische auto aan het langste eind trekt: door het hoge motorkoppel en zware gewicht van de auto slijten de banden sneller dan bij een brandstofauto.

  Als je jouw elektrische auto goed laat onderhouden, is de kans groot dat je fluitend door de APK komt. De APK wordt na aanschaf pas bij 4 jaar voor de eerste keer uitgevoerd en vervolgens bij 6 en 8 jaar. Daarna dien je jouw auto elk jaar te laten keuren.

  Interesse in elektrisch rijden?

  Veelgestelde vragen over het onderhoud van elektrische auto’s

  Het onderhoud van een elektrische auto bestaat uit een inspectie service en vervanging van de interieurfilter en remvloeistof. Dat is een stuk minder dan bij een brandstofauto. Wel dienen slijtagedelen, zoals remmen, banden en ruitenwissers, regelmatig gecontroleerd en indien nodig vervangen te worden.

  De eerste APK wordt 4 jaar na de aanschaf uitgevoerd en vervolgens bij 6 en 8 jaar. Daarna dient de auto elk jaar gekeurd te worden.

  Zeker. Naast de standaard fabrieksgarantie van 4 jaar-, ontvang je ook nog garantie op de accu. Als de auto altijd volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden, zit er een standaardgarantie van 8 jaar op de lithium-ion hoogvoltaccu. Deze garantie geldt met een kilometerstand tot 160.000 kilometer.

  In de essentie bestaat een elektrische auto uit een elektromotor, omvormer en lader. De omvormer zorgt ervoor dat wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom, waardoor de auto bij laadpalen kan worden opgeladen.

  Omdat de productietechnieken van elektrische auto’s nog in ontwikkeling zijn en de productieaantallen laag, kost een elektrische auto nu nog vaak meer dan een vergelijkbare brandstofauto. Dit zal binnen een paar jaar waarschijnlijk niet meer zo zijn. De verbeteringen van de techniek gaan snel en de vraag neemt toe, waardoor een elektrische auto steeds betaalbaarder zal worden.