Bedrijfswagens
Home Nieuws 4 tips voor het kopen van een occasion

Wij helpen je graag verder!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Sales / 1 juni 2021

4 tips voor het kopen van een occasion

  Wil je een occasion kopen? Tegenwoordig kun jij online al veel zoeken en vergelijken. Wij geven jou 4 tips bij het kopen van een occasion, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Vergelijk diverse occasions en modellen

  Tegenwoordig oriënteert men zich vaak online en het aanbod van occasions in Nederland op het internet is enorm. Het voordeel hiervan is dat je online eenvoudig verschillende auto’s kunt vergelijken. Bekijk verschillende modellen en je zult merken dat er een groot aanbod is van verschillende modellen in verschillende prijsklassen.

  Heb je een keuze gemaakt welk merk en model je wilt? Bepaal dan welke opties je zou willen. Er zijn namelijk veel uitvoeringen met verschillende kilometerstanden en uit verschillende bouwjaren. De prijzen lopen hierdoor erg uiteen.

  Vergelijk de auto’s zodat je niet te veel betaalt bij het kopen van een occasion!

  2. Check verleden van de occasion en de aanbieder

  Er is online enorm veel keus. Jouw nieuwe auto zit daar écht wel tussen, maar wees altijd kritisch. Je kunt het autoverleden checken om een miskoop te voorkomen. Via een kentekencheck kom jij meer te weten over de historie van de auto, de APK-vervaldatum, technische gegevens en de waarde.

  Controleer bovendien altijd de onderhoudshistorie. Als blijkt dat de historie niet goed is bijgehouden, kun je het beter niet doen. Je weet dan niet zeker of de auto goed is onderhouden.

  Check goed wie de auto verkoopt. De occasions bij een autodealer zijn betrouwbaar. Een autodealer checkt de auto nauwkeurig, de onderhoudsgeschiedenis is compleet en zij kennen de auto zeer goed.

  Zij weten precies wat de pluspunten en zwakke punten zijn. Als laatste kun je ervan uit gaan dat een dealer alleen modellen aanbiedt waarvan ze kunnen garanderen dat ze goed zijn.

  3. Maak altijd een proefrit bij het kopen van een occasion

  Maak altijd een uitgebreide proefrit. Stippel van tevoren de route uit. Je kunt de occasion het beste testen op zoveel mogelijk verschillende wegen. Dit betekent een stukje snelweg, door de stad of kies een route die jij zelf vaak rijdt.

  Doe vooral alsof het al jouw auto is tijdens de proefrit. Check alle functies, knopjes, schuifjes en kastjes. Op deze manier kom jij erachter of alles goed werkt.

  Check altijd de remmen op een veilig stuk. Bij een noodstop mag de auto geen afwijkende bewegingen maken. Let altijd goed op of de motor goed start. Luister daarna of de motor regelmatig loopt en zonder onderbrekingen. Je zit goed als het toerental gelijk blijft en je geen vreemde geluiden hoort.

  Hoor je geen gekke geluiden tijdens het rijden en specifiek wanneer je door bochten gaat of over een drempel rijdt? Is het motorblok voor de proefrit opvallend schoon? Check deze dan nogmaals na de proefrit. Zitten er druppels aan het motorblok of is deze vettig, dan lekt waarschijnlijk de motorolie.

  4. Doe een aankoopkeuring

  Heb jij een occasion gekocht bij een particulier, maar twijfel je over de gebreken of andere problemen die je niet kan zien op het eerste gezicht? Doe dan een aankoopkeuring bij Zijm. Voor slechts €59 checken wij of de occasion nog in goede staat is, zodat jij niet voor onverwachte problemen komt te staan.

  √ Jouw auto wordt nagekeken door een vakkundige monteur.
  √ Direct inzicht in welke technische staat jouw occasion verkeert.
  √ Weet welk onderhoud je komend jaar kunt verwachten.

  Wat kun je zelf al checken bij een occasion?

  Er zijn ook al een aantal zaken waar je zelf op kunt letten als je de occasion gaat bekijken.

  • Check altijd de kilometerstand en of alle voorzieningen goed werken. Denk aan de verwarming, airco, ruitenwissers, elektrische ramen en de deurvergrendeling.
  • Controleer de auto op roest (deuren, wielkastranden en de plaatwerk onder de bumper) en of er vochtplekken aanwezig zijn in de auto.
  • Check of de banden een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm.
  • Kijk onder de motorkap. Bij het kijken onder de motorkap moet je onder andere letten op het koelsysteem. Is er groene uitslag aanwezig? Dan betekent dit dat er een lekkage is.

  Berekening bijtelling occasion

  De cataloguswaarde is het bedrag waarover de bijtelling wordt berekend. Heb je dus een occasion op het oog met een prijs van €15.000, maar is de nieuwwaarde van deze auto €20.000? Dan wordt de bijtelling over die €20.000 berekend. Stel deze auto heeft een brandstofmotor dan wordt 22% van die €20.000 bijgeteld: €4.400.

  Waarom dan een occasion voor zakelijk gebruik?

  Ondanks dat de bijtellingspercentages hetzelfde blijven, heeft het zakelijk rijden van een occasion enkele voordelen:

  1. De aanschafwaarde is lager. In de meeste gevallen ligt de aanschafprijs van een occasion aanzienlijk lager dan een nieuwe auto. Hier wordt al geld mee bespaard.
  2. Snelle levertijd. Over het algemeen is de levertijd van een occasion sneller dan een nieuw bestelde auto. Zo kun jij eerder de weg op met jouw auto. Benieuwd naar onze voorraad? Bekijk deze eenvoudig hier in onze online showroom.