Bedrijfswagens
Home Nieuws Auto lang niet gebruikt? Lees dit voordat je weer gaat rijden

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Tips & tricks / 15 mei 2020

Auto lang niet gebruikt? Lees dit voordat je weer gaat rijden

Zit je al wekenlang thuis en staat je auto daarom stil? Met deze tips van onze experts kun je straks weer veilig de weg op.

  Zit je al wekenlang thuis en staat je auto daarom stil? Met deze tips van onze experts kun je straks weer veilig de weg op.

   

  Banden, ruiten en de accu – er zijn een paar dingen om op te letten als je je auto voor langere tijd niet gebruikt. “Een auto redt zich wel voor twee weken. Staat-ie langer stil, dan raden we aan om eens per week een rondje te rijden. Zo voorkom je ‘vierkante’ banden en roest op de remschijven. Weet je vooraf dat je de auto lange tijd niet gaat gebruiken, pomp dan de banden op tot de maximale druk en bescherm de deur- en raamafdichtingen met een rubberspray.” Dit vertelt Tomáš Procházka, hoofd onderhoud bij de ŠKODA-dealer in Praag.

  Moderne auto’s verbruiken stroom om systemen zoals het alarm of de centrale vergrendeling in stand-by te houden. Hoe snel de accu leeg raakt, varieert per auto. “Als je een auto voor laten we zeggen drie maanden wegzet, controleer dan vooraf of de accu vol genoeg zit. Anders loopt hij helemaal leeg en dat kan hem beschadigen,” voegt Procházka toe.

  Stoffige ruiten schoonmaken

  Waarmee moet je rekening houden als je weer gaat autorijden? Goed zicht rondom de auto is essentieel. “In het voorjaar gaan stof en pollen op je ruiten zitten. Daarom moet je voor vertrek eerst de voorruit en de zijruiten schoonmaken. Als je dit overlaat aan de ruitenwissers kan het misgaan: je kijkt naar een laag van drab en de kans op krassen in het glas is aanwezig.” Hiervoor waarschuwt Robert Šťastný, werkzaam voor het Traffic Safety Research-team van ŠKODA.

  Stoffige ruiten schoonmaken is een simpel klusje: pak een flesje water, giet het over het raam en laat het vocht intrekken. Nu kun je de smurrie eraf vegen met een ijskrabber. Veel modellen van ŠKODA hebben standaard een krabber in de tankklep – Simply Clever noemen we dat. Maak de ruitenwissers ook goed schoon.

  Vierkante banden en roestige remmen

  Als je auto lang stilstaat, kunnen de banden vervormen. Maar het is nu toch al te laat om daar iets aan te doen. Wees erop alert dat je banden misschien niet perfect rond zijn en rij de eerste kilometers voorzichtig. Controleer de bandenspanning. Als je auto toevallig nog op winterbanden staat, dan is het nu de hoogste tijd om ze te (laten) wisselen voor zomerbanden.

  De remschijven zullen een beetje roestig zijn. De corrosie gaat vanzelf weg als je een paar keer rustig en constant remt. Doe dit op een plek waar geen gevaarlijke situaties ontstaan.

  Hygiëne in en rond de auto

  Hygiëne blijft belangrijk, ook als er steeds meer beperkingen worden opgeheven. “Voor autorijden heb je beide handen nodig. Als we onze auto min of meer steriel willen houden, is het handig om een paar dunne handschoenen in de auto te leggen. Dunne hardloophandschoenen zijn ideaal voor autorijden,” weet Robert Šťastný.

  Je hebt ook beide handen nodig als je een kind in een autostoeltje wilt stoppen. Dit doe je met schone handen en je zult ze vies terugkrijgen. Kinderen ontdekken hun omgeving met hun grijphandjes en hun mond. Leg daarom een flesje desinfecterende gel in de auto.

  Autorijden verleer je niet

  Fietsen verleer je nooit, zegt men. Maar hoe zit dat met autorijden? Volgens Robert Šťastný hangt dat ervan af hoe ervaren je bent: “Geoefende bestuurders zullen zonder problemen instappen en wegrijden. Beginners doen er verstandig aan om de lastige handelingen weer even rustig uit te proberen – schakelen, de koppeling laten opkomen, het rempedaal vinden, enzovoort.”

  Psycholoog Adéla Doležalová ziet het ook positief in: “Autorijden is niet iets dat je echt verleert. Het kan wel gebeuren dat je gespannen achter het stuur zit. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met korte ritten op rustige plekken. Vind je het toch heel spannend om weer te gaan autorijden, overweeg dan om een opfrisles te nemen bij een rijschool. Het duurt niet lang voordat je autorijden weer onder de knie hebt.”

  Heeft jouw auto onderhoud nodig?