Bedrijfswagens
Home Nieuws Wat is mijn auto waard?
 • Geen producten in je winkelmand.

Image

Tips & tricks / 17 september 2021

Wat is mijn auto waard?

  Als mensen een nieuwe of gebruikte auto willen aanschaffen, vragen zij zich af: “wat is mijn auto waard”? Jouw huidige auto kan namelijk (in bijna alle gevallen) ingezet worden als inruilauto. Om jouw budget te bepalen, is het goed om te weten hoeveel je (ongeveer) terugkrijgt voor jouw auto.

  Vaak vertegenwoordigt je huidige auto nog een behoorlijke waarde. Maar hoe bepaal je nou wat je auto waard is? Door online onderzoek te doen kun je zelf best een goed beeld krijgen. In de basis zijn er drie methoden:

  1. ANWB koerslijsten raadplegen.
  2. Ik wil van mijn auto af en andere inkoopwebsites benaderen.
  3. Actueel aanbod analyseren.

  Weet je al welke auto je wilt kopen? Vraag dan gewoon een offerte aan voor die auto en benoem dat je een inruilauto hebt. Wij maken graag een prijsvoorstel zodat je precies weet waar je aan toe bent

  Weten waar je aan toe bent?

  Weet je nog niet precies wat je wilt maar wil je wél een indicatie van de waarde van je huidige auto? Lees dan snel verder!

  ANWB koerslijsten raadplegen

  Google “wat is mijn auto waard” en je komt op een ANWB koerslijst. Het voordeel is dat je snel kunt zien wat de dagwaarde van de auto is volgens de ANWB. Een “boekjeswaarde” noemen we dat ook wel. Het zijn berekeningen gebaseerd op gemiddelden.

  Je vult niets in over de staat van je auto. Schades of achterstallig onderhoud worden op basis van stelregels meegenomen. De waarde kan dus overeenkomen als je een gemiddelde auto hebt. Heb je een bijzondere auto dan kan het behoorlijk afwijken.

  Vroeger zeiden we wel eens; “Leuk die koerslijst, maar als je de ANWB vraagt om je auto daarvoor te kopen dan doen ze dat niet”. Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. Ook de ANWB heeft een aankoopservice.

  Ik wil van mijn auto af en andere inkoopwebsites benaderen.

  Als je een gedetailleerd beeld geeft van je auto kun je (online) een écht bod krijgen op je auto. Niet alleen de ANWB doet dat.

  De eerste website die een onafhankelijke aankoopservice heeft opgezet was ikwilvanmijnautoaf.nl. Je vult de gegevens van je auto in, ze komen met een waarde en je kunt langs gaan om een definitieve deal te sluiten.

  Het voordeel hiervan is dat het daadwerkelijk een bod is. Ze kopen je auto ook echt. Dus krijg je elders een inruilvoorstel dat lager is? Ruil hem dan lekker in bij zo’n website!

  Het nadeel is wel vaak dat ze terplekke nog een keer kritisch naar je inruilauto kijken. Het kan dan zijn dat je jouw auto minder waard vinden. Wees dus heel eerlijk bij het online doorgeven van alle specificaties.

  Hoe beter het beeld is dat je geschept hebt, hoe dichter ze bij de daadwerkelijke waarde zitten. Wijs het inruilvoorstel pas af wanneer je een andere dal sluit.

  TIP!: Check de waarde van je auto via de ANWB aankoopservice óf ikwilvanmijnautoaf.nl, maar wijs een inruilvoorstel nooit af voordat je een definitieve deal hebt met zo’n partij!

  Wist je dat wij de deal – ook zonder inruilauto – 9 van de 10 keer gewoon handhaven? Als je de auto tóch besluit niet in te ruilen, dan streep je de waarde op de offerte door en betaal je dat bedrag gewoon extra.

  Je kunt dan vlak voor levering nog beslissen de auto tóch te houden of je kunt proberen een betere deal te krijgen door hem zelf te verkopen. Lukt dat niet? Ruil je hem in zoals al besproken. Benoem wel even je plannen zodat we op de hoogte zijn.

  Actueel aanbod analyseren.

  Online kun je precies terugvinden wat een vergelijkbare auto kost. Je weet daardoor wat de vraagprijzen zijn. Dit helpt jou ook om een indicatie voor jouw auto te bepalen. Die vraagprijs is natuurlijk niet de inkoopwaarde.

  Een autobedrijf dat een auto verkoopt. Wil daar wat aan verdienen. Bovendien worden veel auto’s aangeboden met garantie en moeten ze netjes worden afgeleverd.

  Grofweg zijn er vijf posten om rekening mee te houden.

  1. Verdiensten autobedrijf
  2. Garantiekosten
  3. Showroom-klaar-maken en poetsen
  4. Schadeherstel
  5. Onderhoud en reparaties

  Elke auto is anders en dat betekent dat iedere post behoorlijk kan afwijken. Je kunt een inschatting maken, maar wees daarbij kritisch op je eigen auto om je beeld reëel te krijgen. Net zo kritisch als wanneer je zelf een occasion koopt.

  Vaak weet je zelf wel of je auto aan onderhoud toe is, en wat je dan (ongeveer) betaalt. De onderhoudsbeurt an sich valt vaak mee. Maar als er vier banden en een distributieriem vervangen moeten worden dan loopt het natuurlijk snel op.

  Tel je alle posten op, dan zit je al snel op zo’n € 1.500 tot € 2.500,- euro bij een auto van ongeveer € 15.000,- á € 20.000,- . Zou je auto er helemaal tiptop uitzien, dan is schade herstel niet nodig. Als ook onderhoud en reparaties niet nodig zijn kan dat snel veel geld opleveren.

  Tot slot

  Veel mensen weten niet dat een nieuwe auto behoorlijk wat invloed kan hebben op het inruilvoorstel dat je krijgt. Op elke aankoop kan de inruilwaarde anders zijn. Dat is niet direct omdat je inruilauto een andere waarde heeft, maar wél welke acties er gelden op de nieuwe auto. Zo hebben wij gedurende een actieperiode vaak inruilpremies beschikbaar.

  Dus wil je precies weten wat je auto waard is en wat je dus terugkrijgt voor je inruilauto? Vraag dan een offerte aan waarbij je aangeeft welke nieuwe auto je interesse heeft.

  Wat krijg ik terug voor mijn inruilauto?