Bedrijfswagens
Home Nieuws Wanneer is het huren van een auto voordeliger dan een eigen auto?

Wij helpen je graag verder!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Verhuur / 21 mei 2021

Wanneer is het huren van een auto voordeliger dan een eigen auto?

  Een auto is één van de grootste kostenposten in een huishouden. Elke maand betaal je weer voor de verzekering, belasting, onderhoud, afschrijving en uiteraard de brandstof. Gezien de huidige situatie, waar thuiswerken de norm is, rijd je waarschijnlijk een stuk minder auto. Of misschien heb je zelfs een tweede auto voor de deur wat niet eens per se nodig is. Het kan dan zo zijn dat de auto slechts sporadisch wordt gebruikt, terwijl de maandelijkse kosten gewoon doorlopen. Het bezitten van een (tweede) auto is dan onnodig duur. Kan dat niet slimmer? Ja! In veel gevallen loont het om een auto te huren. In dit blogartikel bespreken we wanneer het huren van een auto voordeliger kan zijn dan het hebben van een eigen auto.

  Kostenberekening auto huren versus kopen

  Wil je precies weten wat voor jou de beste optie is? Dan is het van belang om een gelijkwaardige berekening te maken. Met de onderstaande checklist weet je precies op welke punten je moet letten.

  1. Kies de gewenste huurauto en zoek de huurprijs op (via Zijm Euromobil)
  2. Bedenk hoelang of hoe vaak je de auto wil huren. Dit is van invloed op de huurprijs.
  3. Bereken de kosten voor een koopauto

  De kosten waarmee je met een (nieuwe) auto rekening moet houden is:

  • Aanschafwaarde
  • Verzekering
  • Wegenbelasting
  • Brandstofkosten
  • Onderhoud en service (zoals APK keuring)
  • Onvoorziene kosten

  Tip! Wil je weten wat jouw huidige auto kost? Doe de kostencheck via de anwb.

  Bijvoorbeeld…

  Stel je bent voor je auto nu € 400 in de maand kwijt (inclusief brandstof, verzekering, belasting, onderhoud), maar je rijdt er maar één keer in de week mee. Zou je voor één dag in de week een auto huren, ben je € 200 per maand kwijt voor het huren van een Volkswagen Polo (€ 50 dagprijs). Je bespaart dan € 200 in de maand. Daar kun je veel leuke dingen van doen, toch? Heb je de auto nodig voor een lang weekend? Ook dan kun je een auto huren. Voor de Volkswagen Polo bijvoorbeeld betaal je € 78 voor een weekend (weekendverhuur gaat in op vrijdag 17.00 uur en sluit maandag 8.00 uur). Je kunt dus elk weekend een auto huren en alsnog goedkoper uit zijn dan wanneer je een eigen auto hebt. Als je namelijk elk weekend een Volkswagen Polo huurt kost het je € 312 in de maand.

  Uiteraard hebben we ook nog andere merken en modellen beschikbaar voor verhuur. Bekijk hier ons complete aanbod huurauto’s.

  Hoe zit het met zakelijk gebruik van een (huur)auto?

  Ook zakelijk is huren de oplossing voor een flexibele mobiliteit. Juist in deze tijd kies je voor zo min mogelijk risico. Heb je tijdelijk vervoer nodig? Dan is huren ideaal. Je betaalt dan namelijk alleen als er behoefte naar vervoer is. Bij het bezitten van een auto zit je vast een vaste kosten. Je verzekering en wegenbelasting worden immers elke maand afgeschreven, ook al rijd je niet met de auto. Kortom, met huren zit je niet vast aan een jarenlang contract of een grote investering. Je hebt zelfs de mogelijkheid om te huren voor een langere periode.

  Huren voor een langere periode

  Verhuur is een goede oplossing als je tijdelijk op zoek bent naar vervangend vervoer. Een auto huren heeft meestal betrekking op een relatief korte periode. Je kunt een auto huren voor een dag(deel), week of maand. Soms heb je ook voor een langere periode een tijdelijke auto nodig. Wil je een auto langer dan 30 dagen huren? Dan is shortlease aantrekkelijker dan huren.

  Een auto shortleasen

  Shortlease is een leasevorm waarbij de flexibiliteit van huren wordt gecombineerd met de voordelen van een traditionele lease. Op deze manier wordt snel en eenvoudig ingespeeld op de mobiliteitsbehoefte. Shortlease is in feite een huurovereenkomst voor ten minste 30 dagen. Daarna is het contract per dag opzegbaar. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract (zoals met bijvoorbeeld private lease of zakelijk full operational lease). Met shortlease betaal je een vaste prijs per maand en daarin zijn alle kosten voor autobezit inbegrepen. Daaronder vallen: belasting, onderhoud, verzekeringen en afschrijving. Je betaalt alleen nog de brandstof.

  Shortlease is tegenover huur relatief goedkoop. Dat wil zeggen dat je per dag minder betaalt dan wanneer je een auto voor bijvoorbeeld één dag of één week zou huren.

   

  Kortom…

  Het huren van een auto kan in sommige gevallen voordeliger zijn dan het bezitten van een eigen auto. Zeker als je de auto niet dagelijks nodig hebt scheelt het enorm in kosten. Wat de kosten voor jouw auto zijn, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren (zoals type auto, type verzekering..). Om de kosten eenvoudig in kaart te brengen, kun je de kostencheck via de anwb raadplegen. Zo kun je eenvoudig bepalen wat in jouw situatie het beste past (huren of kopen van een auto).