Bedrijfswagens
Home Nieuws 5 tips voor een ontspannen autovakantie!
 • Geen producten in je winkelmand.

autovakantie

Webshop / 3 juni 2021

5 tips voor een ontspannen autovakantie!

  De zomervakantie is voor veel mensen het moment in het jaar waarbij ze lekker kunnen relaxen en genieten van het leven. Voor de auto is deze periode juist vaak zwaar door lange autoritten in de hete zon. Wat veel mensen vergeten is dat deze zomerse omstandigheden zijn net zo zwaar voor een auto als winterse omstandigheden. Een voorbeeld is de UV-A straling die de laklaag kan beschadigen. Ken je van die kinderhandjes in de lak gebrand? Zonnebrand is daarvan de oorzaak. Het vet van de handen komt op de lak en de zon brandt het er vervolgens in. Was het vet er direct af én bescherm je auto met een goede wax.

  Hieronder geven wij meer tips en tricks om je auto goed de zomer door te laten komen! Ga jij ontspannen op weg naar de zomerbestemming? We hebben zoveel mogelijk artikelen geselecteerd die binnen de zomeractie vallen – koop die nú dus extra voordelig.

  Tip 1: Verkoeling is belangrijk

  Tijdens de zomerse autovakantie kunnen de temperaturen hoog oplopen. Het is dan natuurlijk erg lekker om een goedwerkende airco te hebben in de auto. Laat je airco daarom elk jaar checken en om het jaar bijvullen. Dit kan bij ons voordelig met de aircocheck (klik hier om een werkplaatsafspraak in te plannen). In principe is onderhoud eens in de 5 jaar nodig, maar de interieur-/pollenfilters moeten wel regelmatig vervangen worden. Bovendien heeft een slecht werkende airco negatieve gevolgen voor het brandstofgebruik én kunnen oude filters voor nare luchtjes zorgen.

  Het is lekker om de airco vol open te draaien op een snikhete dag, maar door grote temperatuursverschillen kan een klein sterretje in de voorruit veranderen in een grote scheur. Stel de koeling daarom liever niet in op méér dan 5 graden kouder dan het buiten is. Doe je dat toch? Zet hem dan niet op de voorruit.

  Tot slot; de koude lucht van de airco koelt ook het hele buizensysteem in de auto. Door het verschil in buitentemperatuur ontstaat er condens, kleine druppeltjes. Zolang als je rijdt heeft de airco een drogende functie maar wanneer je auto “koud” wegzet blijven de laatste druppeltjes aanwezig en warmen ze langzaam op. De ideale plek voor bacteriën en schimmels. Zorg daarom dat je een paar minuten voor het bereiken van je bestemming de koeling uit zet, zodat het gehele systeem kan opwarmen, en de druppeltjes verdampen.

  Lees hier meer over airco onderhoud en waarom het belangrijk is.

  Tip 2: Pak je auto efficiënt in

  Het is verstandig om de auto op een goede wijze in te pakken, omdat de auto dan minder benzine gebruikt. Zo kan je zware voorwerpen beter onderop en zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt van de auto laag blijft en het is veiliger voor als er een ongeluk zou plaatsvinden. Als er bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, is het beter om een stevig bagagenet te gebruiken. Leg daarnaast geen spullen op de hoedenplank, om te voorkomen dat er spullen door de auto vliegen bij een noodstop.

  Bij veel bagage is het gebruik maken van dakdragers met een bagagebox erg handig. Zorg ervoor dat de spullen in de bagagebox licht zijn, omdat de dakkoffer veel invloed heeft op de rijeigenschappen van de auto. Monteer de box daarom in het midden van het dak, om dit effect op het weggedrag te verkleinen. Door de dakdragers en bagagebox te huren, kan je veel geld besparen.

  Bij het monteren van een bagegebox of fietsendrager is het verstandig om hulpveren te monteren. Hulpveren zorgen ervoor dat de veerkracht van het voertuig wordt behouden ondanks de zware lading. Let goed op het toegestane maximumgewicht van de auto, wat aangegeven staat op het kentekenbewijs. Een overbeladen auto kan veel gevaren met zich meebrengen, omdat de auto in noodsituaties aanzienlijk moeilijker onder controle te houden is.

  Tip 3: Zorg voor genoeg grip

  Voor de rijeigenschappen van de auto is het belangrijk dat de auto genoeg grip op de weg heeft. Hiervoor is de bandenspanning belangrijk. Als je de auto zwaar belaadt, moet je bandenspanning verhogen. Een juiste bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en brandstofgebruik. Daarnaast wordt een zachte band snel heet, wat voor een klapband kan zorgen. Een te hoge bandenspanning zorgt daarentegen voor slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Uit elke band ontspant continu een beetje lucht, laat daarom de bandenspanning maandelijks controleren. Bovendien zorgen wisselende temperaturen voor in- en uitzetten van de lucht. Rijd je van een regenachtig Nederland naar een warm zonnig zuid Spanje? Check dan onderweg ook even je spanning bij een tankstation. Welke spanning op je banden mag, staat aan de binnenkant van je tankklep.

  Als de banden te versleten zijn en dus weinig profieldiepte hebben, zorgt dit voor weinig grip op het wegdek. Dit komt doordat de afvoer van water slechter is, wat kan leiden tot aquaplaning. Vervang daarom je banden als de profieldiepte minder dan 2 mm is.

  Tip 4: Een goede voorbereiding is het halve werk

  Om de kans op het verliezen van vakantietijd te verkleinen, is het meenemen van een reserve sleutel handig. Er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat de bestuurder weer kan rijden, als hij/zij zich heeft buitengesloten van de auto. Neem daarnaast ook een reserve batterij mee en bewaar deze niet in de auto.

  Controleer voor de vakantiereis altijd de koelvloeistof, het oliepeil, de verlichting, de bandenspanning en of je een ster in de ruit hebt. Bij twijfel moet je de onderdelen altijd vervangen of aanvullen.

  Of laat ons checken of alles in orde is voor vertrek - met de vakantiecheck controleren wij de staat van je auto!

  Zorg er ook voor dat je goed checkt of je alles meeneemt wat verplicht is in de landen waar je doorheen rijdt. De ANWB heeft een goed overzicht hiervoor. Door deze spullen bij de hand te houden, voorkom je onnodig oponthoud en boetes.

  Iedereen wilt natuurlijk zo snel mogelijk op de vakantiebestemming aankomen. Toch is het belangrijk om elke 2 uur een kwartier pauze te houden of te wisselen van bestuurder. Op deze manier blijf je scherp en geconcentreerd. Een betere manier om tijd te besparen is goed na te denken over de datum en tijdstip van reizen. Zo is het beter om niet op zaterdagen te rijden. Voor meer informatie kan je kijken naar de verkeersdruktekalenders.

  Tip 5: Voorkom auto-inbraak

  Tijdens de zomer komt auto-inbraak vaker voor dan in de andere seizoenen. Zonder bevroren ruiten kunnen de inbrekers precies zien wat er in de auto ligt en soms hebben ze het geluk dat er een raampje open staat tijdens een warme dag. Laat daarom geen dure spullen in de auto liggen en leg ze al helemaal niet in het zicht. Ook kunnen inbrekers tegenwoordig gemakkelijk vinden of er elektronica als laptops in de auto ligt. Haal dit dus ten alle tijden uit de auto. Als je niet al je bagage tijdens een overnachting uit wilt laden, zorg er dan voor dat je alle kostbaarheden (dus ook de reservesleutel) en belangrijke documenten in één tas hebt zitten en haal deze uit de auto. Om je auto beter te beveiligen, werkt een stuurslot vaak ook erg goed.

  Wil je meer tips om autodiefstal te voorkomen?

  Een laatste gratis tip: neem ruim voldoende water mee! Bij hoge temperaturen of lange files is het fijn om genoeg water voor de dorst mee te hebben. Om het jezelf echt gemakkelijk te maken, kan je een koelbox meenemen voor een verkoelend drankje.