Bedrijfswagens
Home Nieuws De herwaarderingen van ŠKODA: wat betekent het en waarom scheelt het bijtelling?

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Zijm zakelijk / 11 september 2020

De herwaarderingen van ŠKODA: wat betekent het en waarom scheelt het bijtelling?

  Herwaarderingen. Je hebt er misschien al eens van gehoord – of misschien ook niet, dan leer je door ons weer wat nieuws ;). Anyway, het is voor veel mensen onduidelijk wat herwaarderingen nou precies betekenen. En een bijkomende vraag is: “Waarom scheelt een herwaardering bijtelling?”

  Herwaardering: wat betekent het?

  Herwaarderingen zijn kortingen op de fiscale waarde van een auto. Dit is gunstig voor de bijtelling, aangezien de bijtelling onder andere afhangt van de fiscale waarde van een auto. Hoe lager deze waarde, hoe lager de bijtelling.

  Wat is bijtelling?

  Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dat lijkt heel wat, maar in een jaar tijd kom je snel aan die grens. Denk alleen al aan de ritjes op zaterdag voor de boodschappen of de uitwedstrijden van je kinderen.

  Hoe hoog is de bijtelling in 2020?

  In welke bijtellingscategorie jouw ŠKODA valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2020 zijn er 2 categorieën: 8% of 22% bijtelling. De 8% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs (= fiscale waarde). Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage geldt ook voor leaseauto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot. De 22% telt alleen bij auto’s met een kentekendatum vanaf 1 januari 2018.

  Per 2021 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 12% over de eerste € 40.000. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. Voor alle brandstofauto’s, zoals de ŠKODA FABIA, OCTAVIA, SCALA, KAMIQ, KAROQ en KODIAQ geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.

  Hoe bereken je zelf de bijtelling?

  Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  • De fiscale waarde van je ŠKODA
  • Het bijtellingspercentage van de auto
  • Het gehanteerde loonbelastingtarief

  De rekensom:

  Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = de maandelijkse bijtelling

  Interesse in een nieuwe ŠKODA uit voorraad?

  Dat betekent snel rijden in jouw nieuwe ŠKODA.