Bedrijfswagens
Home Nieuws Zakelijk elektrisch rijden: hoe zit het en wat zijn de voordelen?

Hulp nodig bij de bestelling? Bel onze experts!

+31263522760

Geen producten in je winkelmand.

Image

Zijm zakelijk / 17 juli 2020

Zakelijk elektrisch rijden: hoe zit het en wat zijn de voordelen?

Ondernemers of zzp’ers die elektrisch rijden, profiteren van veel fiscale voordelen. Elektrisch rijden is volop in ontwikkeling. Er komen steeds meer elektrische auto’s, het aantal laadpalen neemt toe én met Lease a Bike kun je zelfs een elektrische fiets (e-bike) aanschaffen.

  Ondernemers of zzp’ers die elektrisch rijden, profiteren van veel fiscale voordelen. Elektrisch rijden is volop in ontwikkeling. Er komen steeds meer elektrische auto’s, het aantal laadpalen neemt toe én met Lease a Bike kun je zelfs een elektrische fiets (e-bike) aanschaffen. In dit blogartikel lees je meer over zakelijk elektrisch rijden en de voordelen hiervan.

  Zakelijk elektrisch rijden: wat betekent dit voor jouw onderneming?

  Ondernemers en bedrijven zijn vooral benieuwd naar het laden op kantoor, onderweg én thuis. De vraag die vaak wordt gesteld, is: “Wat hebben wij als onderneming nodig om in elektrische auto’s te kunnen rijden?”. Een eenduidig antwoord is niet makkelijk te geven. Vaak wordt er een maatwerkoplossing gehanteerd. Want, iedere situatie is uniek en elk bedrijf is anders. Waar het ene bedrijf met 5 tot 10 laadpunten klaar is, heeft een ander misschien veel meer laadpunten nodig. Een belangrijke vraag daarbij is: kan de stroomvoorziening van de onderneming het aan?

  Meer weten over zakelijk elektrisch rijden en wat dat voor jouw onderneming of voor jou als ondernemer/zzp’er betekent?

  De belangrijkste regelingen voor zakelijk elektrisch rijden

  Bijtelling blijft lagerVoorlopig geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en BPM Profiteer van de MIA
  Ook in 2020 profiteer je met een volledig elektrische auto van een lagere bijtelling. Je betaalt geen 22%, maar 8% bijtelling. Dit tarief geldt over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Vanaf 2021 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 12% over de eerste € 40.000. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 wordt het 17%. Daarna geldt ook voor elektrische auto’s het standaardtarief van 22%. Tot en met 2024 betaal je met een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en BPM. Ze noemen dat het nihiltarief. Voor BPM geldt dat er vanaf 2025 een vast bedrag van € 360 wordt gerekend voor elke auto. De wegenbelasting wordt per 2025 verhoogd naar 25% van het reguliere tarief en 100% vanaf 2026.

  Rijders van een plug-in hybride krijgen in 2020, nog steeds, een korting van 50% op de MRB. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. In 2025 is de korting op de MRB nog 25% en vanaf 2026 betalen rijders van een plug-in hybride de volledige MRB.

  Zet je als ondernemer een elektrische auto op de zaak? Dan kom je in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA. Dit is een extra fiscale aftrekpost die je van de winst van je onderneming mag aftrekken. Voorwaarde is dat die investering voorkomt op de Milieulijst die jaarlijks door RVO wordt gepubliceerd. Tot een bedrag van € 40.000 kom je in aanmerking voor 13,5% investeringsaftrek. Ook laadpunten op eigen terrein en voor eigen voertuigen, vallen onder deze regeling. Lees meer over de MIA en het indienen op rvo.nl.

  Meer informatie over de zakelijke mogelijkheden?

  Zakelijk interessant: de Audi e-tron 55-modellen

  De Audi e-tron 55 quattro is interessant voor zakelijk elektrisch rijden. Wil jij meer weten over de Audi e-tron? Bijvoorbeeld hoe snel de Audi e-tron 55-modellen zijn opgeladen? En wat het rijbereik is? Lees de feiten en cijfers over de laadprestaties van de Audi e-tron 55 quattro en e-tron Sportback 55 quattro.